Säkrare klippning av häst med feromongel

Att klippa en häst innebär alltid en risk eftersom hästen är ett flock- och flyktdjur med blixtsnabb reaktionsförmåga. Också denallra snällaste lilla ponny kan få oanad kraft när den ska komma bort från ’odjuret’ till klippmaskin.

Många hästar, ovana som vana, tycker att det är olustigt att bli klippta. Det kan lätt hända olyckor om man är det minsta ovaksam. Helt plötsligt, utan märkbar förvarning, kan en tidigare lugn häst vakna till liv och kasta ut en hov mot klippmaskinen och kanske träffa personen som klipper.Genom att använda Equanimity  blir upplevelsen mindre skrämmande för hästen, säkrare för den som klipper och dessutom får hästen en positiv minnesbild av klippningen.

Djurägarberättelse

Så här skrev Linn Edsholt om hur det gick att klippa sin häst Caxie med feromoner på sin blogg  www.lollolinn.blogg.se den 7 oktober 2013:

"Hej!

Igår när vi klippte Caxie använde vi oss av en salva som man sätter i näsborrarna på hästen. Salvan heter Equanimity och innehåller ett feromon som Stoet ger i mjölken till fölet för att göra det mindre stressat i mötet med nya saker.

Jag tror att det hjälpte på Caxie, eftersom hon faktiskt stod helt still i boxen i två timmar när vi klippte. Ni kanske tror att vi bara inte försökt tillräckligt eller något för "alla hästar går att klippa" men ärligt talat,det har varit med sitt och Caxies liv i fara när man har visat en klippmaskin för henne innan.

Vi var fyra människor från början med bräms, skynke för hennes ögon, grimma med kedja och träns, bomull i öronen och mössa på och den här salvan. Det funkade inte. Hon bara gick därifrån, sladdade runt på stallgången, drog med mig och klampade rakt därifrån - vilket är lite läskigt när hon inte ser något med skynket för ögonen. 

Sedan ställde vi inte henne i boxen och då kunde hon inte ta vägen någonstans, jag höll i och mamma klippte. Efter fem minuter stod hon som ett ljus och gjorde det i två timmar tills vi var klara. Jag var typ i chock, haha. Tror att feromonet hjälpte till otroligt mycket och vill därför tipsa om det.Googla så hittar ni vart det går att köpa, funkade på Caxie och får inte plånboken att gråta blod. Kram"

Om klippning

Många hästar sätter en tjock vinterpäls och om de tränar och tävlar under vinterperioden mår de bäst av att vara klippta, annars blir de lätt varma eftersom överskottsvärmen vid träning bort lättare, svettiga och orkar inte prestera på topp. Dessutom torkar de långsamt och är svåra att hålla rena.

Många upplever också att hästarna blir piggare och gladare när de är klippta. Ett viktigt kom ihåg är att en klippt häst måste ha täcke både inne i stallet och ute eftersom den inte längre har sin isolerande vinterpäls utan lätt fryser. Det finns många bra isolerande täcken med andasfunktion som kan ligga på hästen ute som inne.

Lämpligast är att klippa hästen i oktober innan vinterpälsen har hunnit växa sig tjock så att hästen vänjer sig vid att vara klippt. En del hästar måste klippas en gång till under vinterperioden.

Det kan ta tid och flera klipptillfällen innan hästen vänjer sig vid klippmaskinens ljud och av att bli klippt och en del hästar vänjer sig aldrig. Som vid all hästhantering är det viktigt att ha gott om tid och ’tänka efter före’ när det är dags att klippning. Låt hästen vänja sig vid ljudet från klippmaskinen innan du börjar klippa.

Det är inte bara ljudet hästen kan reagera på, utan också kylluften som maskinen blåser ut. Hästens instinkter kan då spela en ett spratt, eftersom hästar blåser ut luft när det är fara på gång.  Var gärna 2 personer, en som klipper och en som håller, håll till på en lugn plats med halkfritt golv och var noga med att hålla ordning på elsladden. Använd om möjligt en jordfelsbrytare på sladden så bryts strömmen direkt om något skulle gå fel.

Att umgås med, rida och träna hästar innebär alltid en risk eftersom hästen är ett flock- och flyktdjur med blixtsnabb reaktionsförmåga. Många av de situationer vi ställer hästen inför kan den till en början uppfatta som skrämmande. Här kan feromongelen vara till stor hjälp, hästen får ett positivt intryck av situationen som annars kan utvecklas till en säkerhetsrisk för alla inblandade.

Studier  

The use of Equine Appeasing Pheromone to reduce ethological and physiological stress symptom’s in horses.

2010 genomfördes en dubbelblind, placebokontrollerad studie vid Veterinärhögskolan Utrecht, för att studera effekten av EAP (Equine Appeasing Pheromone) vid klippning.

41 hästar som aldrig tidigare hade blivit exponerade för en klippmaskin delades in i en av 2 grupper baserat på hur lättskrämda de var vid syn och ljudet av en klippmaskin.   Samtliga hästar i båda grupperna behandlades med EAP eller placebo och presenterades under 5 dagar i streck för ljudet och synen av en klippmaskin. Resultatet visade att hästarna i den ’lättskrämda gruppen’ som fått EAP visade tecken på rädsla under signifikant kortare tid jämfört med de hästar som fått placebo.

Tillbaka till toppen