Köpa valp?

Tips och råd för den första tiden med din valp Under valpens tredje till ca 14:e levnadsvecka pågår den så kallade socialiseringsperioden. Under den här tiden utvecklar valpen sin förståelse för vad...

Tips och råd för den första tiden med din valp

Under valpens tredje till ca 14:e levnadsvecka pågår den så kallade socialiseringsperioden. Under den här tiden utvecklar valpen sin förståelse för vad som är normalt, både vad gäller miljö, människor och andra djur. Det som upplevs positivt under denna period kommer under resten av hundens liv att kännas igen och upplevas som bekant och tryggt. Det är därför viktigt att den lilla valpen tidigt får nya intryck, träffar människor och djur utanför familjen.

Den första bilresan hem från uppfödaren är viktig. Ha gärna valpen i knät inlindad i en mjuk filt. Använd antingen ett ADAPTIL Halsband på valpen för att motverka oro/åksjuka, alternativt spraya filten med ADAPTIL Spray ca 15 minuter före avfärd. Vänj sedan valpen successivt vid bilåkning genom korta turer, använd ADAPTIL Halsband eller DAP Spray.

• Placera valpens korg vid sängen de första nätterna. Valpen är oftast orolig och saknar sina kullsyskon och mamma och behöver då närheten till husse/matte.

• Ta med valpen överallt dit du skall den första tiden, om det så bara är för att gå och hämta morgontidningen. Valpen knyter då lätt an till sin husse/matte och blir härigenom trygg med sin nya flockledare.

• Välj ut en plats som är valpens egen där den skall ha sin korg. Välj ett rum där ni själva ofta vistas. Ett utrymme under en bänk eller i ett hörn känns tryggt och ombonat.

• Genom att sätta upp ett kompostnät som avskärmning vid liggplatsen lär sig valpen att stanna på sin plats och koppla av även om människor rör sig och det händer saker i rummet. När valpen vant sig vid sin nya miljö kan du successivt lära den att vara ensam genom att korta stunder i taget lämna den själv i rummet.

• Låt valpen träffa andra människor, såväl vuxna som barn. Var alltid själv med som trygghet och låt valpen söka första kontakten. Låt inte mindre barn bära eller leka med valpen. Valpen är ingen leksak!

Välkommen valp... med ADAPTIL

DAP (Dog Appeasing Pheromone),
hundens lugnande feromon, avges från tikens juverområde. DAP har betydelse för valpens bindning till tiken samt för valparnas emotionella stabilitet och trygghet. Studier visar att också den vuxna hunden upplever trygghet och lugn vid förnimmelsen av DAP.

ADAPTIL-produkterna finns som Doftavgivare, Halsband och Spray. De innehåller hundens lugnande feromon. Produkterna kan användas för att kontrollera och förebygga så att valpen och den vuxna hunden inte upplever rädsla och oro när den ska vänjas vid nya situationer inne och utomhus.

När du ska hämta din valp

Välj ett av följande två alternativ:

1. ADAPTIL Doftavgivare kombinerat med ADAPTIL Spray
Koppla någon dag före valpens ankomst in DAP Doftavgivare i det rum valpen skall ha sin liggplats. Välj ett rum där ni själva ofta vistas. DAP Spray används vid den första resan hem från uppfödaren. Spraya på valpens filt eller alternativt direkt i bilen ca 15 minuter före hemfärd. DAP Spray används sedan vid alla bilresor under valpens socialiseringsperiod (tom levnadsvecka 14).

2. ADAPTIL Halsband
DAP Halsband sätts på valpen vid hämtning hos uppfödaren och får sedan sitta på under de kommande 4 veckorna. Kontrollera med jämna mellanrum att halsbandet inte sitter för hårt på den växande valpen. Genom att använda DAP produkterna under valpens viktiga första tid i sitt nya hem hjälper du den att tryggt och utan rädsla anpassa sig till sitt nya liv och möta nya människor/djur/situationer och miljöer på ett frimodigt sätt. Med DAP utvecklar valpen en trygghet den sedan bär med sig genom livet.

Läs mer om ADAPTIL/DAP

Last update: 22/11/2011

Tillbaka till toppen