Fukteksem på hund

Fukteksem är en hastigt uppblossande infektion i huden hos hund. Den orsakas av stafylokocker som ingår i hudens normalflora. Ett fukteksem eller ”hot spot” som det även kallas brukar börja som en liten sårig förändring, som snabbt, ibland bara efter...

Sommartid ses en ökad frekvens av fukteksem. Värme optimerar tillväxtmiljön för bakterierna i huden och en snabb tillväxt av dessa kan ske när det blir varmt och fuktigt i pälsen. Hundar som tycker om att bada orsakar med sin blöta päls ytterligare en gynnsam miljö för stafylockerna. Hundraser som mer frekvent än andra verkar drabbas av fukteksem är retrieverraser, schäfer, rottweiler, newfoundland och cocker spaniel.

När hunden har drabbats av ett fukteksem är det viktigt att raka rent det såriga området samt en ”randzon” runtomkring. Att raka rent ett fukteksem är ofta smärtsamt för hunden, det är därför lämpligt att uppsöka en veterinär när hunden blivit drabbad. Veterinären hjälper hunden med smärtlindring/sedering innan rakningen påbörjas och sätter in en lämplig behandling. Om parasiter misstänks vara grundorsaken till uppkommet fukteksem måste dessa också behandlas.

Behandlingen av ett fukteksem varierar individuellt beroende på hur djupgående infektionen är. Såret tvättas rent med t.ex. en klorhexidinlösning och veterinären bedömer vilken typ av lokalbehandling som krävs samt skriver vid behov ut antibiotika i tablettform. Hunden brukar ofta få smärtlindrande läkemedel utskrivet till de första behandlingsdagarna. Det är viktigt att förhindra att hunden kommer åt att slicka eller riva på såret. En del hundar har återkommande problem med fukteksem. För att undvika återfall är det viktigt att vara noggrann med hundens pälsvård. Torka hunden ordentligt efter varje bad. Borsta också igenom hundens päls regelbundet, på så vis avlägsnas död underull och pälsen blir luftigare.

Last update: 18/08/2011

Tillbaka till toppen