Resan mot läkemedel som våra djur gillar

Att ge katter och hundar läkemedel brukade vara en ren mardröm. Därför var det närmast en revolution när begreppet Delicament skapades – läkemedel som djuren gillar och gärna äter.

Att ge katter läkemedel brukade förr vara en ren mardröm. Få djur är lika svårflörtade när det gäller vad de stoppar i sig. Därför var det närmast en revolution när begreppet Delicament skapades – läkemedel som katter gillar och gärna äter. Jean-Pascal Barrier på Ceva Animal Health i Frankrike var med när konceptet togs fram och i ett slag förändrade synen på läkemedel för katter.

Idén att utveckla välsmakande läkemedel för katter föddes redan under tidigt 1990-tal. Det var allmänt bekant att katter var notoriskt besvärliga när det gällde att ta sin medicin. Och att de flesta läkemedel var gemensamma för både hundar och katter gjorde knappast saken lättare, berättar Jean-Pascal Barrier, som är internationell marknadschef på Ceva Animal Healths internationella huvudkontor i Libourne i sydvästra Frankrike.

Lösningen blev att utveckla läkemedel speciellt för katter och hundar, med ett extra fokus på katterna. Fem områden identifierades som kritiska för att läkemedlet skulle uppskattas av katterna: storlek, form, doft, konsistens och smak.

Ingen leksak

Till att börja med minskade vi storleken på läkemedlen eftersom katter gillar att äta betydligt mindre bitar än hundar. Och sedan fick formen göras om. Runda läkemedel är inte bara svåra att ta, de signalerar dessutom att de är en leksak för katten – så därför gjorde vi dem ovala, berättar Jean-Pascal Barrier.

 – Doften är också en avgörande faktor, liksom konsistensen – när vi gick från hårda piller till tuggbara blev acceptansen genast mycket större. Och slutligen provade vi oss fram till en smak som katterna älskade. Om inte smaken är rätt kan katten prova läkemedlet en eller två gånger, men sedan är det stopp. 

Efter många tester hade vi fått fram ett läkemedel som det var enkelt att ge och som i slutändan skulle göra tillvaron behagligare för både katter och deras ägare.

Delicament en succé

Det nya konceptet med välsmakande läkemedel döptes till Delicament (efter kombinationen av orden ”delicious” och ”medicament”) och lanserades 1995. I början av 2000-talet hade Delicament blivit ledande inom antibiotika för katter och de kommande åren upprepades framgångarna i länder över hela världen. Bland annat belönades konceptet av den internationella kattorganisationen ISFM och deras utmärkelse Easy To Give Award.

Delicament blev ett bevis för att vår strategi med att utgå från katternas behov var rätt och därför är det logiskt att Ceva Animal Health idag är ett av världens största läkemedelsbolag som enbart fokuserar på djur, säger Jean-Pascal Barrier.

Att vi idag är ledande inom antibiotika för djur i Europa tror jag definitivt är en följd av flera decenniers intensivt arbete med att lyssna på djurägare, förstå djurens förutsättningar och anpassa våra produkter efter det.

Fortsatt produktutveckling

Ceva Animal Health har inte slagit sig till ro med framgångarna för Delicament. Arbetet fortsätter.

– Än finns det mycket kvar att göra och därför är vår produktutveckling kanske mer intensiv nu än någonsin. Så jag kan redan nu lova att det kommer fler nyheter som gör det enklare och effektivare att hålla katter och hundar friska och glada, säger Jean-Pascal Barrier.

Är du veterinär? Klicka för att se alla våra läkemedel med Delicament

Läs mer och se video:

DELICAMENT - En viktig del i arbetet mot antibiotikaresistens

Tillbaka till toppen