Separationsrelaterade problem - Ensamhetsträning

Separationsrelaterade problem är ett vanligt bekymmer vi har med våra hundar. Att hunden inte tycker om, eller inte klarar av att bli lämnad ensam är naturligtvis en jobbig och stressframkallande situation för både hund och hundägare.

Problemen uppkommer då hunden är separerad från sin ”flock” (sina familjemedlemmar) och kan resultera i att hunden förstör i hemmet, står och skäller, alternativt gör sina behov inomhus. Att bli lämnad ensam är för den unga valpen något som i naturlig miljö skulle kunna innebära skillnaden mellan liv och död. Då det för valpen inte är något naturligt att lämnas ensam, måste vi därför vänja/träna den att vara ensam. Så snart valpen vant sig vid dig och sin nya hemmiljö, kan du successivt lära den att vara ensam genom att i korta perioder lämna den själv i ett rum. När detta fungerar bra, kan du lämna valpen och själv gå utanför bostaden, även detta enbart en kort stund. Det är viktigt att ensamhetsträna valpen dagligen och gradvis utöka tiden den lämnas ensam. För att underlätta ensamhetsträningen för valpen rekommenderar vi er att använda DAP/Adaptil doftavgivare i det rum där valpen tillbringar mest tid. Feromonerna i Doftavgivaren (samma som tiken utsöndrar under digivningsperioden) medför att valpen känner en ökad trygghetskänsla och kan därmed lättare hantera att vara ensam. Som ett alternativ till Doftavgivaren kan DAP/Adaptil halsband användas.
För att komma till rätta med en vuxen hunds befintliga separationsproblem är det lämpligt att anlita en hundpsykolog eller annan expert på området för att få hjälp med ett individuellt anpassat träningsprogram. Även här är det förmånligt för hunden att ensamhetsträningen kombineras med DAP/Adaptil Doftavgivare eller Halsband.

Läs mer om branschorganisation för hundinstruktörer, IMMI på www.immi.nu

Läs mer om ADAPTIL

Last update: 21/10/2011

Tillbaka till toppen