Smärta och artros hos katt.

Djur upplever liksom människor smärta, men visar det oftast på andra sätt än vad vi gör. Detta är dock inte en anledning till att nonchalera smärtan, tvärtom är det viktigt att vara lyhörd för små tecken som kan vara bevis på större eller mindre skador/...

Artros är en successiv nedbrytning av ledbrosk med samtidig felaktig påbyggnad av ben i och kring lederna. Vid artros kan utöver ovan beskrivna tecken även följande symtom tyda på stelhet och smärta: svårt att resa sig/lägga sig, slutat hoppa upp på höga föremål, bajsar/kissar utanför lådan på grund av att kanterna är höga och svåra att kliva över, använder ej klösbrädan (kan leda till förvuxna klor) och hälta.

Det finns olika sätt att förbättra kattens livskvalitet vid artros. Smärtlindrande mediciner, avsedda för katt och som veterinären kan skriva ut efter ett klinikbesök, gör att katten får ett förbättrat allmäntillstånd. Detta visar sig ofta genom att katten blir piggare, rörligare och börjar återgå till sina vanliga rutiner. Därutöver kan man hjälpa katten genom att skaffa en låda med lägre kanter, utforma ramper så att den kan ta sig upp på sina utsiktspunkter, ordna med en varm liggplats (värme ökar cirkulationen i lederna och gör dem mindre stela), hjälpa katten med pälsvården genom kamning och borstning samt kloklippning.

Kontakta alltid din veterinär om du misstänker att din katt har ont någonstans.

OBS! Medicinera aldrig din katt på egen hand med smärtlindrande mediciner, då en del av dem kan
vara mycket giftiga för katten!

Last update: 06/04/2011

Tillbaka till toppen