Vanligt att kattägare gråter av lättnad

Kattvänlig klinik

Anja Kanold är legitimerad veterinär, specialist i hundens och kattens sjukdomar och veterinärchef vid AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen, en guldcertifierad Cat Friendly Clinic. Som kattägare vet Anja hur viktigt det är med rätt mottagande och miljö både för katterna och deras ägare. 

"Vi har skapat en kattvänlig klinik genom att utgå från kattens behov och naturliga beteende", berättar Anja.  

Kunskap som grund

Alla i katt-teamet på AniCura Bagarmossen har en särskild utbildning och arbetar enligt metoder som skapar lugn och trygghet. Ett avskilt och tyst väntrum för katter är inrett med hyllor för kattburarna och filtar att lägga över. Oroliga katter kan tas direkt till ett mottagningsrum där de kan undersöka miljön i frihet eller betrakta den från en högt belägen plats; beteenden som naturligt dämpar stress.

"Personalen på vårt kattcentrum bär inte med sig någon lukt av hund", förklarar Anja vidare.

Feromoner ger trygg miljö

Samtliga mottagningsrum för katter är utrustade med Feliway Doftavgivare. Även i katternas vårdavdelning har man doftavgivare för att skapa naturligt trygg miljö.

"Feromoner gör stor skillnad", försäkrar Anja, som även rekommenderar kattägare att spraya transportburen med Feliway Spray före transport. Stresspåslaget minskar och kattägaren slipper problem när katten ska in i buren.

Katten är vinnaren

Certifieringen till Cat Friendly Clinic har varit en lång process som bl.a. krävt särskild utbildning av sköterskorna men det har lönat sig. Anja berättar om kattägare som gråter av lättnad när veterinärbesöket går smidigt. För katten innebär det också att ägaren inte drar sig för att söka vård när något känns fel.

"Vi ser inte längre katter som små hundar utan som det unika djurslag de är", avslutar Anja.

Kattvänliga kliniker

Idag finns det tre nivåer av kattvänliga kliniker: Brons, Silver och Guld.

Ceva är official partner till ISFM och Cat Friendly Clinic

Alla kattvänliga kliniker i Sverige hittar du på, www.catfriendlyclinic.org

Tillbaka till toppen