Katter drabbas också av högt blodtryck

Överraskande få kattägare vet om att katten kan drabbas av högt blodtryck (hypertension) och därmed riskera att få allvarliga följdsjukdomar.

Tillståndet högt blodtryck kallas ofta ”The silent killer” (Tysta faran) eftersom inga symptom syns förrän trycket varit högt en längre tid, och då är det oftast försent att sätta in åtgärder.

Bristen på tidiga varningstecken gör att tillståndet ofta diagnostiseras för sent, då katten redan utvecklat förödande konsekvenser på sin hälsa. Förebyggande kontroller, det vill säga mätning av blodtrycket hos katter i riskgruppen, är det effektivaste sättet att upptäcka tillståndet och stoppa hälsofaran i tid. Liksom hos människor är högt blodtryck en relativt vanlig åkomma hos äldre individer.

Hypertension är en tickande bomb

Anna-Karin Landgren, engagerad smådjursveterinär som värnar extra för de äldre djuren, menar att högt blodtryck kan vara som en tidsinställd bomb för kattens hälsa.

Hos katter kan hypertension orsaka stor skada på vitala organ som ögon, njurar, hjärta och hjärna. Olyckligtvis är det en sjukdom som utvecklas smygande utan att ge några tidiga varningstecken för djurägaren. Katten kan verka helt frisk ända tills man börjar mäta blodtrycket eller allvarliga symptom visar sig.”

Plötslig blindhet är vanligt

Akut blindhet är en vanlig följdsjukdom som visar sig först efter en längre tid med högt blodtryck.

Högt blodtryck i ögat kan orsaka att näthinnan blöder eller till och med lossnar, vilket leder till en fullständig blindhet” förklarar veterinär Ann Ström, diplomerad specialist i oftalmologi hos hundar och katter.

Blindhet upptäcks vanligtvis först när katten börjar gå in i saker och blodtrycket har i detta stadium ofta varit högt under en tid. Tyvärr blir många katter inte diagnosticerade och därmed för sent behandlade för att kunna få synen helt eller delvis tillbaka. Regelbundna blodtrycksmätningar och ögonundersökninger av katter i riskgrupper kan hjälpa till att diagnostisera och behandla högt blodtryck tidigare då chansen för bibehållen syn är störst.”

Förebyggande är nyckeln

Förebyggande arbete är lösningen eftersom en tidig upptäckt kan avvärja katastrofen. Att mäta blodtryck går fort och det är okomplicerat att ställa diagnos. Katten kan få blodtrycket mätt hos veterinären.

Det är en enkel och snabb procedur, precis som för människor”, menar veterinär Anna-Karin Landgren.

En liten uppblåsbar kudde träs över kattens ben eller svans och blodtrycket mäts omedelbart. De flesta katter är tålmodiga under proceduren och accepterar det utan motstånd.”

Rekommendationer från Internationell kattorganisation

ISFM (International Society for Feline Medicine) rekommenderar att man kollar kattens blodtryck minst en gång per år från det att katten är 7 år gammal och två gånger per år efter 12 års ålder. Rutinmässig mätning av blodtrycket hjälper till att upptäcka hypertension i tid och förhindra skador på andra organ, som ögon, njurar, hjärta och nervsystem.

Studier har visat att minst 1 av 8 katter över 9 års ålder har högt blodtryck. Om katten har en kronisk njursjukdom eller en överaktiv sköldkörtel (hypertyreos) är risken ännu större, i den gruppen lider 1 av 3 katter av hypertension.

Vill du lära dig mer om högt blodtryck hos katt?

Besök Kattens Amodeus webbsida eller Facebooksida

Tillbaka till toppen